Kimyasal Peeling

Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulamasıdır. Bu tedavide deriye, yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına hedeflenir.

 


Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulamasıdır. Bu tedavide deriye, yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, Alfa hidroksi asitler (AHA), triklorik asit (TCA), salisilik asit, jesner solisyonu ve kombinasyonlarıdır.

Amaç nedir, neler tedavi edilebilir ?

Güneş, yaşlanma ,kirli hava ,sigara v.s.faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, lekeler,çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık veya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir hatta iyileştirilebilir. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından iyileşmeyi takibenoluşan yeni cilt dokusu daha canlı.parlak ve lekeler azalma veya tamamen iyileşme olur.

Nasıl uygulanır ?

Yüz, boyun bölgesine hastanın derisinin durumuna göre bir asit solüsyonu seçilerek doktor tarafından uygulanabilir. Uygulama yapılacak bölge temizlendikten sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5-15 dak. sürebilen hafif yanma ve batma olabilir. İşlem sonrası normal günlük yaşama dönülebilir. İstenilen sonuçlar için birkaç seans gerekebilir.

Peeling sonrasında beklenebilen durumlar nelerdir ?

Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Derin uygulamalardan sonra ödem ve deride gerginlik yanısıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.

Peeling öncesi nelere dikkat edilmeli:

Öncelikle peeling işlemi planlanan hastanın tedavi süresince,tedavi alanına tahriş edici uygulamalar yapmaması gerekir.Bunlar:aşırı sıcak banyo,mekanik peeling,agda v.b. gibi uygulamalar.Ayrıca hastanın kullandığı ilaçlar varsa doktoru bu konuda tedavi öncesi bilgilendirmesi gerekir.

Peeling işlemi sonrasında nelere dikkat edilmeli;

Oluşabilen kabuklar soyulmamalıdır. Hekim tarafından önerilen nemlendirici preparatlar kullanılmalıdır. Güneşten korunmaya dikkat edilmelidir. Klinigimizde 15 gün ara ile akne izlerinde 6-8 seans kırışıklık tedavisinde ve yanık yara izlerinde benzer sayıda uygulama yapıyoruz. Başlangıçta düşük konsantrasyonlarla başlanıp cildin cevabına göre konsantrasyon giderek artırılmaktadır. Akneye baglı renk degişikleri daha hızlı cevap verirken diger renk degişiklikleri daha inatçıdır.Aynı şekilde çökme şeklindeki izlerin tedaviside daha zaman alıcıdır.    

 

Yukarı Çık